Τσικνοπέμπτη
Οι
τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική
σειρά Προφωνή, Κρεατινή και
της Τυροφάγου.
Στο μέσο
της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη ή
Τσικνοπέφτη, κατά την οποία
παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης
νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες
της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η
Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την
προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των
αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Σύμφωνα με τον
λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι
«ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν
ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα
την Καθαρά Δευτέρα.
Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag =
Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που
συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου