Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ

 Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους μαθητές έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

εξαιρούνται

-Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
-Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

Η είσοδος στο χώρο του σχολείου σε γονείς θα πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση της μάσκας κατά τις ώρες μαθήματος και όχι των διαλειμμάτων ή την ώρα αποχώρησης,  σε ημέρα και ώρα  που έχει ορίσει ο κάθε εκπαιδευτικός . Καλό είναι ένα τηλεφώνημα στο σχολείο για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει κατά την είσοδο των μαθητών το πρωί στο σχολείο για την αποφυγή συνωστισμού. Πρωινή συγκέντρωση για προσευχή στο προαύλιο δε θα γίνεται. 

Την ώρα που τα παιδιά σχολάνε συνιστάται στους γονείς να είναι την συγκεκριμένη ώρα για να τα παραλάβουν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο (π.χ. μπάλες, κούκλες κλπ.).

Καλό θα είναι να έχουν μαζί τους 2 μάσκες με δύο σακουλάκια και μαντηλάκια αντιμικροβιακά μιας χρήσης.

Το κυλικείο θα λειτουργήσει κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες  του ΕΟΔΥ (συσκευασμένα προϊόντα, αποστάσεις κλπ)

Από Δευτέρα   21 Σεπτεμβρίου όλες οι τάξεις θα σχολάνε κανονικά στις 1:15  με πρόγραμμα που θα δοθεί στα παιδιά   την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου καθώς και για το ωράριο του ολοημέρου.

Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας –που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

-Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό (SARSCoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής:

- Να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και

σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Συζητήστε μαζί τους τον τρόπο της σωστής χρήσης μάσκας. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.

- Να αποφεύγουν την κοντινή επαφή με άτομα που δεν ανήκουν στο

οικογενειακό σας περιβάλλον τηρώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση από φίλους, γνωστούς και άγνωστους.

- Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον

20 δευτερόλεπτα, ειδικά με την επιστροφή στο σπίτι, πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

- Να κρατούν με ευλάβεια αποστάσεις από τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας-πρέπει να τους προστατέψουμε!

- Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού.

- Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ COVID-19

Τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 στο σπίτι ,απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

 Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 Δυσκολία στην αναπνοή

 Μυαλγίες

 Ρίγος

 Πονοκέφαλος

 Δυσκαταποσία

 Ρινική καταρροή/συμφόρηση

 Ναυτία / έμετος

 Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

 

Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο γίνονται τα παρακάτω:

Επικοινωνία με την οικογένεια για την παραλαβή του παιδιού

 Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων  και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ

• Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο(https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό

    Ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας.

     Ο γονέας συνεργάζεται και ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού.

Για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών)

 Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό

• Το παιδί  μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάς!

Προστάτευσε τον εαυτό σου και το σχολείο σου.

- Να φοράς προστατευτική μάσκα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου καθώς και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Μάθε τον τρόπο της σωστής χρήσης μάσκας. Η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.

- Να αποφεύγεις να έρχεσαι σε κοντινή επαφή με παιδιά του σχολείου σου, ιδιαίτερα όσα δεν πηγαίνουν στο Τμήμα που πας εσύ. Το ίδιο ισχύει και με τους μεγάλους. Να φροντίζεις να κρατάς τις μέγιστες δυνατές αποστάσεις από φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.

- Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιείς αντισηπτικό χεριών.

- Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

- Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.

- Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ.) με τους συμμαθητές σου.

-Εάν εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή άλλα συμπτώματα να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή ή δάσκαλό σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά. Με τους γονείς σου θα κρίνετε εάν χρειάζεται ιατρική συμβουλή ή εξέταση.

Περισσότερες οδηγίες καθώς και ασκήσεις για τη σωστή χρήση της μάσκας θα δοθούν στα παιδιά κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του σχολείου.

Θα θέλαμε τη βοήθεια όλων, τη συμπαράσταση και την κατανόηση όλων. Τυχόν προβλήματα θα ήταν το καλύτερο να κουβεντιάζονται μαζί μας και να βρίσκεται λύση με την καλή διάθεση όλων.

 

Ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου